Wielkanocne jajka
Zbliża się Wielkanoc a z nią odwieczne pytanie jeść czy nie jeść jaj a jeżeli tak to w jakiej ilości? Należy podkreślić, że jajko to bardzo dobrej jakości białko łatwo przyswajalne przez nasz organizm. To również witaminy i minerały. Białko zawiera lecytynę, która wspomaga pracę mózgu i obniża poziom cholesterolu.
Jaka jest kaloryczność jednego jajka? To wbrew pozorom trudne pytanie, ponieważ na to ma wpływ żywienie kur.
Ogólnie można powiedzieć ze jajko zawiera 150 kcal (na 100g). Wg tabeli kalorii (Claudii Daiber) 1 jajko (60g) to 101 kcal czyli większe jaja mogą mieć nawet 150 kcal.
Jajko to również cholesterol (1 jajko zawiera około 200 mg cholesterolu). Jednak w przeprowadzonych badaniach wykazano, że większy wpływ na stężenie LDL cholesterolu we krwi mają nasycone kwasy tłuszczowe.
Obecnie uważa się, że jaja powinny być składnikiem naszej diety (4-6 jaj tygodniowo) najlepiej przygotowywane na miękko.
dr n. farm. Marcin Mandryk