Znajdujesz się tutaj: Eurodieta, skuteczne odchudzanie » Strona Główna » Świąteczne kilogramy
Świąteczne kilogramy
Święta wielkanocne już za kilka dni, a wraz z nimi jak każe polska tradycja szereg potraw których nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Faszerowane jajka, biała kiełbasa, żurek, wędliny, sernik, mazurek czy wielkanocne babki to niestety bomby kaloryczne.
Co za tym robić, żeby świętowanie nie skończyło się bólem brzucha i dodatkowymi kilogramami, zwłaszcza, że przed nami długi weekend majowy który często spędzamy na plażach w ciepłych krajach.
Przede wszystkim do świątecznego stołu nie należy siadać z pustym żołądkiem, dobrym rozwiązaniem będzie zjedzenie jakiejś zdrowej warzywnej sałatki. Należy również pamiętać o odpowiedniej ilości wypijanych płynów, najlepiej niech to będzie woda z cytryną lub miętą, należy unikać słodkich gazowanych napojów. Druga ważna zasada, to taka aby spożywać małe porcje w regularnych odstępach czasu, (optymalne wykorzystanie składników odżywczych występuje przy kilku mniejszych posiłkach). Pamiętajmy aby jeść pomału dokładnie przeżuwając. Ważne jest również to aby odejść od stołu po posiłku, najlepiej wyjść na spacer.
Dla osób które liczą kalorie, dobrym rozwiązaniem będzie użycie naturalnego jogurtu zamiast majonezu, a jajka spożywać bez żółtka. Z mięs wybrać mięso drobiowe które najlepiej przygotować na parze. Ostatni posiłek powinien być spożyty ok. 3 godziny przed snem, pełny żołądek utrudnia sen i trawienie.
Co za tym robić, żeby świętowanie nie skończyło się bólem brzucha i dodatkowymi kilogramami, zwłaszcza, że przed nami długi weekend majowy który często spędzamy na plażach w ciepłych krajach.
Przede wszystkim do świątecznego stołu nie należy siadać z pustym żołądkiem, dobrym rozwiązaniem będzie zjedzenie jakiejś zdrowej warzywnej sałatki. Należy również pamiętać o odpowiedniej ilości wypijanych płynów, najlepiej niech to będzie woda z cytryną lub miętą, należy unikać słodkich gazowanych napojów. Druga ważna zasada, to taka aby spożywać małe porcje w regularnych odstępach czasu, (optymalne wykorzystanie składników odżywczych występuje przy kilku mniejszych posiłkach). Pamiętajmy aby jeść pomału dokładnie przeżuwając. Ważne jest również to aby odejść od stołu po posiłku, najlepiej wyjść na spacer.
Dla osób które liczą kalorie, dobrym rozwiązaniem będzie użycie naturalnego jogurtu zamiast majonezu, a jajka spożywać bez żółtka. Z mięs wybrać mięso drobiowe które najlepiej przygotować na parze. Ostatni posiłek powinien być spożyty ok. 3 godziny przed snem, pełny żołądek utrudnia sen i trawienie.
Newsletter
Sonda