„Profilaktyka otyłości wieku rozwojowego” - warsztaty, jakich
„...Odżywianie dzieci w wieku przedszkolnym ma znaczący wpływ na ich dalszy zdrowy rozwój. W wieku przedszkolnym kształtują się pierwsze nawyki żywieniowe, preferencje smakowe. W tym okresie następuje także gwałtowny wzrost liczby komórek tłuszczowych, co zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości...” – takimi słowami rozpoczął warsztaty dr n. farm. Marcin Mandryk – kierownik Katedry Dietetyki Wyższej Szkoły Nauk Społecznych w Lublinie, które odbyły się 28 października w Niepublicznym Przedszkolu „Krasnal” w Turce. Na rodziców, którzy brali udział w warsztatach, czekały nie lada atrakcje. Na początku dzięki uprzejmości studentów STN Uniwersytetu Medycznego, każdy mógł zmierzyć sobie ciśnienie, a także zobaczyć profesjonalny pokaz makijażu Anety Błaszczak - wizażystki marki Gosh.
Rodzice wysłuchali interesujących wykładów prowadzonych przez wybitnych specjalistów z lubelskiego Uniwersytetu Medycznego. Bardzo ciekawym wykładem okazała się prezentacja Pani Barbary Dżygadło – dietetyka, która w bardzo przystępny sposób przedstawiła zasady zdrowego odżywiania, postępowania w przypadku zaparć oraz zmniejszonej odporności organizmu dziecka.
Dr n. med. Jolanta Herda zastępca dyrektora Lubelskiego Centrum Zdrowia Publicznego w swoim wykładzie “Rodzice! Właściwe odżywianie dziecka - inwestycją w Jego przyszłość” przedstawiła aktualne dane dotyczące problemów nadwagi i otyłości wśród polskich nastolatków.
Dr hab. n. farm. Ewa Poleszak w swoim wykładzie “Wpływ używek zawartych w produktach spożywczych na rozwój dzieci i młodzieży” przestrzegała rodziców przed szkodliwym działaniem kofeiny, która jest bardzo niebezpieczna dla dzieci, ponieważ powoduje pobudzenie psychoruchowe, tachykardia, zaburzenia rytmu, wzrost ciśnienia a nawet drgawki. Natomiast herbata, która, zawiera garbniki, po którą często sięgają nasze dzieci ogranicza wchłanianie składników pokarmowych (zwłaszcza białek), wiąże wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, niszczy zawartą w pokarmie witaminę B1. Tauryna zawarta w napojach energetycznych w stężeniach nawet niewiele wyższych od fizjologicznych znacząco nasila wchłanianie zanieczyszczeń przemysłowych z otoczenia (np.: tetrachlorometanu). Pani profesor przestrzegała również przed stosowaniem modnych ostatnio tzw. DOPALACZY.
Po wykładach Pani dyrektor przedszkola „Krasnal” Edyta Mikulska przeprowadziła losowanie cennych nagród ufundowanych przez sponsorów: (Euro-Med, Extreme Studio, Gosh, Incanto, Lea - Studio Odchudzania i Modelowania Sylwetki, Prima - Klinika zdrowia i urody). Po części oficjalnej dzięki uprzejmości Pani Joanny Broniec przedstawiciela firmy Vorverk wszyscy uczestnicy zostali zaproszeni na prezentację oraz degustację dietetycznych potraw przyrządzonych za pomocą urządzenia – Thermomix – niezastąpionego w każdej zdrowej kuchni. Te nowatorskie warsztaty, które są częścią Projektu Eurodiety w Polsce cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem nie tylko wśród rodziców, ale także osób, które chciały poszerzyć swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania i stylu życia.