Nie masz czasu na gotowanie? Jest na to rada
Wiele kobiet ma niewiele czasu na codzienne gotowanie posiłków. Prowadzenie domu, zajmowanie się dzieckiem, praca zawodowa – z tych powodów wiele z nas nie ma już siły, aby każdego dnia przygotować obiad.
Niektóre kobiety uwielbiają spędzać czas w kuchni, a przygotowywanie potraw to dla niech prawdziwa przyjemność. Niestety, nie każdy może pozwolić sobie na luksus codziennego gotowania trzydaniowego obiadu. Zdarza się również, że późno wracamy z pracy, a co za tym idzie – zamiast przygotowywać posiłek, wolny czas wolimy spędzić z rodziną lub przeznaczyć go na odpoczynek. Nie wszyscy też umieją i lubią gotować. Co zrobić w wymienionych wyżej sytuacjach?
Odpowiednie przepisy
Jeśli nie masz czasu gotować, powinnaś postawić na przepisy, które pozwolą ci przygotować smaczny i zdrowy posiłek w kilkanaście minut. Poszukiwania warto rozpocząć od Internetu – na blogach tematycznych można znaleźć mnóstwo pomysłów na szybki obiad. Możesz też kupić książkę kucharską, która zainspiruje cię do szybkiego gotowania. Warto też podczas zakupów zwrócić uwagę na… przyprawy – wielu producentów umieszcza na opakowaniu przepis na smaczny i szybki posiłek wraz z listą potrzebnych do jego przygotowania produktów. Jeśli lubisz gotować, ale masz na to czas tylko wieczorem, możesz właśnie wtedy przygotowywać posiłek na następny dzień – w ten sposób po powrocie z pracy wystarczy tylko podgrzać potrawę, co z pewnością pozwoli na oszczędność czasu i sprawdzi się w sytuacji, kiedy twoje dzieci wcześniej wracają ze szkoły.
Dobra organizacja
Korzystanie z zamrażarki to świetny pomysł na ułatwienie sobie życia, jeśli nie mamy czasu na gotowanie. Przygotowując posiłek wystarczy ugotować nieco więcej zupy, czy sosu – część można zjeść od razu, a część zamrozić. Dobrym pomysłem jest również gotowanie weekendowe, kiedy zazwyczaj mamy więcej czasu i możemy przygotować więcej potraw. Niektórzy w ten sposób zapewniają posiłki rodzinie na kolejny tydzień. Trzeba jednak pamiętać, że żywność można mrozić tylko w specjalnie do tego przeznaczonych szczelnych pojemnikach i woreczkach, a to jak długo przechowujemy w ten sposób jedzenie zależne jest od jego rodzaju. Warzywa i owoce mogą poleżeć rok, mięso i sery 8 miesięcy, zaś potrawy gotowe, drób, wędlina i ciasto – pół roku. W żadnym wypadku nie wolno też ponownie zamrażać produktów, które już raz zostały rozmrożone.
Proste sposoby na szybkie gotowanie
Jeśli masz niewiele czasu, albo twoja rodzina jest bardzo głodna, możesz zastosować proste sztuczki, które pozwolą ci przyspieszyć przygotowanie potraw. Jedną z nich jest gotowanie warzyw na parze, które trwa krócej niż w wodzie, a dodatkowo jest zdrowsze (warzywa nie tracą wówczas składników odżywczych). Do garnka z wodą możesz wrzucić ryż bądź woreczek kaszy, co zdecydowanie skróci czas przygotowywania posiłku. Warto też postawić na dobrą organizację w kuchni. Używane często naczynia chowaj w półkach i szufladach, do których masz najłatwiejszy dostęp. Jeśli goni cię czas albo nie masz ochoty gotować, możesz też zamówić jedzenie na wynos – wystarczy telefon do Telepizzy, albo ulubionej knajpy w drodze do domu, i smaczny obiad gotowy!