Najciekawsze przepisy na kawę z mlekiem
Spór na temat wyższości czarnej kawy nad kawą z mlekiem i odwrotnie trwa pomiędzy miłośnikami obu gatunków tego cudownego napoju od dawna.
Ci pierwsi twierdzą, że tylko prawdziwa „mała czarna” smakuje tak jak powinna. Ci drudzy natomiast argumentują, że mleko pozwala załagodzić smak kawy, przełamać jej głębię, wydobywając z niej to, co najlepsze. Opinii jest tak wiele, jak wielu jest miłośników zarówno czarnej kawy jak i tej z dodatkiem mleka.
Na szczęście sporu tego wcale nie trzeba rozstrzygać, bo i jedni i drudzy mogą delektować się smakiem swojej ulubionej kawy. A wszystko to dzięki wielkiej różnorodności ofert tego niebiańskiego trunku. Dzięki poniższym przepisom zwolennicy białej kawy mogą cieszyć się jej smakiem bez konieczności wychodzenia z domu. Być może i miłośnicy tradycyjnej czarnej kawy skuszą się na małe co nieco z mleczną pianką…
Domowe latte macchiato
Potrzebujemy:
- półtorej łyżeczki świeżo zmielonej kawy,
- szklankę mleka,
- 25 ml wody,
- cukier (wedle uznania)
Zaczynamy od zalania kawy gorącą wodą o temperaturze około 90-95°C (więcej przepisów na pyszną, gorącą kawę: https://przepisynakawe.pl/przepisy/hot). Następnie podgrzewamy mleko, (nie doprowadzając do wrzenia) i dodajemy cukier. Ciepłe mleko przelewamy do shakera (można go zastąpić zwykłym słoikiem z nakrętką) i potrząsamy aż do uzyskania piany. Tak przygotowane mleko wlewamy do wysokiej szklanki, następnie delikatnie tuż przy ściance, wlewamy kawę tak, aby powstały trzy warstwy: mleko-kawa-mleko. Podajemy ze słomką lub długą łyżeczką. W ten prosty sposób możemy delektować się smakiem ulubionej latte macchiato bez odwiedzania kawiarni.
Domowa mocca
Potrzebujemy:
- 160 ml schłodzonego mleka skondensowanego,
- 4 łyżeczki aromatycznej kawy rozpuszczalnej,
- szczyptę cynamonu,
- 3 kostki czekolady,
- szklankę wrzątku,
- bitą śmietanę i wiórki czekoladowe do dekoracji
Wrzącą wodę wlewamy do małego rondelka, wsypujemy kawę i dokładnie mieszamy, aby kawa mogła się rozpuść. Następnie dodajemy czekoladę i podgrzewamy całość na niewielkim ogniu. Dodajemy cynamon i nadal podgrzewamy, aby czekolada zupełnie się rozpuściła. Do szklanki wlewamy najpierw mleko, a następnie ostrożnie kawę. Całość dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Gotowe!
Mleczno-kokosowa kawa michałkowa
Potrzebujemy:
- 3 cukierki kokosowe,
- mleko,
- 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
Zaparzamy kawę rozpuszczalną lub parzymy inny rodzaj swojej ulubionej kawy w ekspresie. Do małego garnuszka wlewamy tyle mleka, aby przykryć dno. Dodajemy cukierki i podgrzewamy wszystko do momentu aż cukierki się rozpuszczą. Dodajemy przygotowaną, gorącą kawę i wszystko mieszamy. Ewentualnie możemy kawę dosłodzić poprzez dodanie syropu kokosowego. Tak przyrządzona kawa to prawdziwa kokosowa rozkosz dla podniebienia.
Kawa mleczno-kokosowa
Potrzebujemy:
- 3 cukierki kokosowe (takie, które najbardziej lubimy)
Kawa z mlekiem i likierem orzechowym
Potrzebujemy:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 50 ml likieru orzechowego,
- 1/4 szklanki mleka,
- bitą śmietanę
Kawę zaparzamy w gorącej wodzie (około poł szklanki), mieszamy, aby dokładnie się rozpuściła. Następnie dodajemy likier i znów mieszamy. Spieniamy mleko i dodajemy je do kawy. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i gotowe.
Kawa z białą czekoladą
Potrzebujemy:
- tabliczkę białej czekolady,
- 1/2 szklanki mleka,
- 4 łyżeczki dowolnej kawy rozpuszczalnej,
- gotową bitą śmietanę lub śmietanę 30% do ubicia
Mleko wlewamy do małego garnuszka, wsypujemy kawę i podgrzewamy do momentu, w którym kawa całkowicie się rozpuści. Dodajemy rozkruszoną tabliczkę czekolady i ponownie podgrzewamy, aby czekolada się rozpuściła. Przygotowany napój przelewamy do wysokich szklanek. Na wierzch dodajemy ubitą śmietanę i dekorujemy kilkoma „okruszkami” kawy rozpuszczalnej. Pyszna kawa już gotowa. Najlepiej smakuje, kiedy zmieszamy ze sobą wszystkie warstwy.