Przepis: Małe okonie w koprze włoskim i łuskach z cytryny
Sposób przyrządzania
Składniki:
4 małe okonie
3 cebulki kopru
2 cytryny + sok z ½ cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka stołowa oliwy
10g masła
50g z kostki świeżego sera Gervais
koper włoski gwiaździsty albo ziarna zwykłego kopru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Oskrobać i wypatroszyć ryby. Włożyć je do owalnego naczynia dość głębokiego, następnie dodać posiekany czosnek, 2 lub 3 kopry włoskie (bądź ziarna zwykłego), biały pieprz i oliwę. Przykryć pergaminem i pozostawić do marynowania przez godzinę na powietrzu. Obrać cebulkę kopru i umyć go. Pokroić na cienkie plasterki i wrzucić na 30 sekund do gotującej i już posolonej wody, starannie osuszyć. Wymieszać go z serem pokroić wzdłuż cytryny na pół, następnie każdą połówkę w cienkie plasterki. Osuszyć i zanurzyć okonie, w środku posolić i popieprzyć, następnie wypełnić farszem przygotowanym z kopru. Naciąć 6 razy i w nacięcia włożyć plastry cytryny. Rozpuścić w szybkowarze masło i dodać tam 2 cebulki kopru wcześniej pokrojonego w plasterki. Dodać sok z połowy cytryny, posolić, popieprzyć, zalać wodą i gotować pod przykryciem przez 15 – 20 min. Posmarować ryby oliwą i grillować z każdej strony przez 7 – 8 min. Podawać razem z koprem lub ewentualnie z ziemniakami w etapie 3.