Przepis: Wołowina z brokułami
Sposób przyrządzania
Składniki:
600g befsztyku w kawałkach o około 2,5 cm grubości
1 brokuł
¼ szklanki wody (65 ml)
2 łyżeczki sosu sojowego
¼ łyżeczki imbiru
7 łyżeczek oliwy
220g świeżych, pokrojonych grzybów.
Przygotowanie:
Podzielić mięso na cienkie kawałki do 5 cm długości, krojąc prostopadle do włókien mięsa. Odparować brokuł, oddzielając łodyżki od kwiatów. Dobrze wymieszać wodę, sos sojowy i imbir. W woku albo w dużej rynience do smażenia, rozgrzać 6 łyżek stołowych oliwy. Dodać mięso i smażyć na wolnym, dużym ogniu ciągle przewracając przez 1 min aż do zarumienienia. Dorzucić grzyby kontynuując smażenie przez 30 sekund ciągle mieszając. Wyjąć mięso i grzyby za pomocą łyżki cedzakowej. Do woka wlać resztę oliwy, wrzucić łodyżki brokuła i sól. Smażyć przez 30 sekund na dużym ogniu mieszając. Dodać kwiatostan brokuła i kontynuować smażenie przez 1 min mieszając. Dodać pozostałą część wody zmniejszyć ogień do temperatury średniej, przykryć i smażyć przez 3 min. Podkręcić ogień wrzucić mięso i grzyby, smażyć przez 1 min. Ułożyć mięso i warzywa na brzegu talerza, odsączyć sok na środek. Następnie wymieszać mięso, warzywa z sosem i podać.