Znajdujesz się tutaj: Eurodieta, skuteczne odchudzanie » Przepisy » Przepisy dietetyczne - Etap 2 » Fasola szparagowa a la carbonara
Przepis: Fasola szparagowa a la carbonara
Sposób przyrządzania
Fasola szparagowa a la carbonara - danie dla 4 osób
Składniki:
1kg fasoli szparagowej bardzo cienkiej
2 łyżeczki margaryny
120g wędzonej szynki
2 żółtka
4 łyżki stołowe odtłuszczonej śmietany
gałka muszkatołowa
pieprz
Przygotowanie:
Ugotować fasolę na parze tak by była „al dente”. Pokroić szynkę na cienkie nitki. Rozpuścić margarynę na patelni, dodać szynkę i smażyć delikatnie przez 5 min aż nabierze złotego koloru. Dodać 3 łyżki stołowe śmietany i podgrzewać prze 2 min na małym ogniu. Popieprzyć i doprawić gałką muszkatołową. W salaterce ubić żółtka z łyżką śmietany, która została. Posolić. Osuszyć fasolę. Włożyć ją do naczynia uprzednio pogrzanego i przykryć. Dodać zawartość patelni do mieszanki jajeczno – śmietanowej. Wylać całość na fasolę i podać.
Newsletter
Sonda