Znajdujesz się tutaj: Eurodieta, skuteczne odchudzanie » Przepisy » Przepisy dietetyczne - Etap 1 » Cukinia z bakłażanem
Przepis: Cukinia z bakłażanem
Sposób przyrządzania
Cukinia z bakłażanem
Składniki:
1 średniej wielkości pomidor
100g cukinii
150g bakłażanów
1 łyżeczka czystej oliwy pierwszego tłoczenia
sól
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka siekanej pietruszki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220°, rozkroić bakłażan na dwie części i wydrążyć go tak by oddzielić miąższ. Piec miąższ przez 15 min w piekarniku z małą ilością wody regularnie go przewracając. Sparzyć pomidora i obrać go. Pokroić cukinię w plasterki, następnie posiekać razem cukinię, pomidora, ugotowany miąższ bakłażana. Posolić, popieprzyć, dodać paprykę i posiekaną pietruszkę (ewentualnie szczypiorek lub kolendrę). Wypełnić bakłażany uprzednio podpieczone przez 15 min w piekarniku tym farszem, polać oliwą. Całość włożyć do piekarnika na pół godziny.
Newsletter
Sonda