Dr Marcin Mandryk dla Teleekspressu
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) to pochodząca z Meksyku i Gwatemali której owoce zawierają dużą ilość nasion (nasiona chia).
Na pewno warto się nimi zainteresować, ponieważ zawierają dużo błonnika, cenne witaminy i minerały, pełnowartościowe białko oraz duże ilości kwasów omega-3. Dlatego będą pomocne w prewencji takich chorób jak cukrzyca, otyłość czy choroby serca. Mimo tylu zalet, nie powinny spożywać je osoby cierpiące na przerostem gruczołu krokowego oraz ze schorzeniami przewodu pokarmowego np.: zapaleniem jelit.
Ciekawostką również jest fakt, że nasiona szałwii nie moga być używane do produkcji jogurtów czy deserów.
W 2013 roku państwa członkowskie i Komisja Europejska zgodziły się na rozszerzenie zastosowań nasion szałwii hiszpańskiej do 10 % w:
- wyrobach piekarskich
- śniadaniowych przetworach zbożowych
- mieszankach owoców, orzechów i nasion oraz
- w opakowaniach jednostkowych przy zalecanym dziennym spożyciu wynoszącym maksymalnie 15 g.
W 2015 r. dozwolone zostało użycie nasion chia do soków owocowych oraz mieszanek soków owocowych w ilości 15 g/450 ml.
Zastosowanie nasion szałwii hiszpańskiej w produktach innych niż wymienione powyżej wymaga przeprowadzenia przez danego przedsiębiorcę procedury autoryzacyjnej określonej w art. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97 (Źródło: gis)