Chełm - Żywienie dziecka w szkole
Szkolenie w Chełmie 28.11.2014 13-17 Hotel LWÓW ul. 11 Listopada 2
Odżywianie dzieci w wieku szkolnym ma bardzo duże znaczenie, ponieważ decyduje o kondycji fizycznej i psychicznej dziecka. Dzieci w okresie szkolnym są najbardziej narażone na negatywne skutki nieprawidłowego odżywiania. Odpowiednia dieta powinna zapewnić prawidłowy wzrost, potrzeby energetyczne i zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne.
Przeprowadzone badania w Województwie Lubelskim (2014 Mandryk i wsp.) nie napawają optymizmem. Prawie połowa dzieci spożywa nieprawidłowa ilość posiłków w ciągu dnia (trzy lub mniej), niecałe 20% spożywa obiad w szkole, niespełna 45% nie je w domu śniadania, 45 % dzieci nie zabiera z domu drugiego śniadania, ryby są spożywane raz w tygodniu lub rzadziej, wodę mineralną codziennie pije niespełna połowa dzieci, między posiłkami dzieci najczęściej podjadają słodycze lody i ciastka.
Przeprowadzone badania pokazały problem sklepików szkolnych, które są głównym miejscem w którym dzieci zaopatrują się w słodycze, ciastka i napoje gazowane. W większości przypadków nad sklepikami nie jest sprawowana żadna kontrola.
Dlatego tak ważna rolę w sprawowaniu kontroli nad żywieniem dzieci oraz kształtowaniem ich prawidłowych nawyków żywieniowych mają rodzice, opiekunowie oraz szkoła, gdzie dzieci spędzają dużą ilość czasu.
Organizator
dr n. farm. Marcin Mandryk